Zalety lodówek no Frost
W sprzedawanych obecnie lodówkach dostępnych jest wiele funkcji, które sprawiają, że ich codzienne użytkowanie jest dużo prostsze i wiąże się z istotnym zmniejszeniem powstających z nią problemów. Jednym z najczęściej stosowanych przez producentów kuchennych urządzeń AGD udogodnień są systemy No Frost. Dzięki nim w zasadzie całkowicie likwiduje się powstawanie szronu w częściach z chłodziarką i z zamrażarką poprzez utrzymywanie stałego poziomu wilgoci. W naszym artykule opisujemy, na czym polega działanie systemu No Frost, jakie są jego największe zalety oraz czy ich stosowanie może się wiązać z jakimiś wadami.
Na czym polega działanie systemu No Frost?
Działanie systemu No Frost w lodówce jest bardzo proste. Udogodnienie to wykorzystuje specjalny system cyrkulacji, w ramach którego z wnętrza lodówki usuwane jest ciepłe powietrze, a zamiast niego wdmuchiwane jest powietrze chłodne. Takie działanie sprawia, że wnętrze lodówki jest regularnie osuszane i blokuje się powstawanie w nim szronu i lodu.
Jakie korzyści daje system No Frost w lodówce?
Zlikwidowanie ryzyka powstawania wewnątrz urządzenia szronu i lodu daje użytkownikom lodówki wiele korzyści. Największą zaletą lodówek z systemami No Frost jest likwidacja konieczności regularnego rozmrażania lodówki i co za tym idzie znaczne ułatwienie jej czyszczenia. Lodówka rozmraża się automatycznie na co dzień, dzięki wymuszonemu systemem No Frost obiegowi powietrza. Powstała wewnątrz urządzenia wilgoć jest regularnie wyprowadzana na zewnątrz urządzenia, dzięki czemu czyszczenie lodówki polega jedynie na usunięciu z niej powstałych podczas przechowywania produktów spożywczych zwykłych zabrudzeń. Inną zaletę lodówek z systemem No Frost wskazał nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego Agddesign.pl, w którym można kupić wiele rodzajów kuchennych urządzeń AGD klasy Premium:
Dużą zaletą lodówek z systemem No Frost jest estetyka komory urządzenia. Brak powstającego szronu i lodu sprawia, że po otworzeniu lodówki od razu w oczy rzuca się to, że w jej wnętrzu panuje większy porządek. Dodatkowo brak kontaktu przechowywanych produktów spożywczych ze znajdującym się na wewnętrznych ścianach lodem i szronem ma też wpływ na to, że łatwiej jest je wyjmować z lodówki.
Zlikwidowanie z komory urządzenia szronu i lodu ma też inną ważną zaletę. Brak lodu i szronu sprawia, że lodówka na co dzień zużywa znacznie mniej energii elektrycznej, dzięki czemu jest tańsza w eksploatacji. Brak powstającego szronu sprawia, że urządzenie przez cały czas może zużywać taką samą ilość energii, co przynosi znaczne oszczędności.
Jakie mogą być wady systemu No Frost w lodówce?
Lodówki z systemem No Frost mają też jednak swoje wady. Zmniejszone zostaje miejsce do przechowywania wewnątrz ze względu na to, że umieszczono w niej dodatkowe wentylatory. Często wskazywaną wadą systemów No Frost jest też to, że poprzez swoje działanie doprowadzają do obniżenia poziomu wilgotności powietrza w komorze urządzenia. Dzięki temu nie powstaje szron i lód, ale ma to również wpływ na zapewnienie idealnych warunków do przechowywania produktów roślinnych, czyli warzyw i owoców. One poza niską temperaturą potrzebują jednak również wysokiej wilgotności. Na szczęście problem ten można ograniczyć. Wystarczy tylko wybrać lodówkę z systemem No Frost, w której znajduje się zapobiegająca nadmiernemu wysuszeniu jedzenia tzw. komora świeżości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana