Jak umyć mikrofalówkę? Sposób działania i cena
Mikrofalówka to praktyczne urządzenie, służące do podgrzewania żywności. Nie wszyscy jednak wiedzą, że należy ją regularnie czyścić. Istnieją różne domowe sposoby na jej czyszczenie – wodą z cytryną czy sodą oczyszczoną. O czym jeszcze warto wiedzieć? W jaki sposób działa urządzenie? Czego lepiej nie wkładać do sprzętu? Odpowiadamy w naszym artykule!
Domowe sposoby na czyszczenie mikrofalówki
Ponieważ na ściankach mikrofalówki gromadzi się tłuszcz i może dojść do nieprzyjemnego zapachu, konieczne jest wyczyszczenie urządzenia. Mikrofalówkę do zabudowy czyści się z użyciem wody i cytryny. W tym celu zmieszaj wodę z cytryną. Może to być sok, plasterki lub cząstki w wodzie. Przelej wszystko do miseczki, a potem włóż do urządzenia. Wówczas ustaw najwyższą moc i włącz na 3-4 minuty. W przypadku większego zabrudzenia czas powinien być dłuższy. Następnie przetrzyj artykuł gospodarstwa domowego i jego wnętrze czystą ściereczką.
Innym domowym sposobem czyszczenia jest zastosowanie octu. Można go używać zamiennie ze środkami czyszczącymi. Wadą tego sposobu jest silny zapach. Wtedy wystarczy tylko wywietrzyć mieszkanie lub dom. W tym celu zmieszaj ocet z wodą. Następnie włącz sprzęt na największą moc. Następnie przetrzyj urządzenie ściereczką. W mikrofalówce może się także gromadzić spalenizna. Szczególnie gdy korzysta się z funkcji grillowania i termoobiegu. Wystarczy, że rozpuścisz 2 łyżki sody oczyszczonej w szklance wody. Później włącz urządzenie. Na koniec przetrzyj je papierowym ręcznikiem. Przez parę wodną przypalenia powinny się rozpuścić.
Co jeszcze należy czyścić?
Masz mini mikrofalówkę lub zamierzasz ją kupić u producenta AGD? Pamiętaj o czyszczeniu wylotów od wentylatorów. Przeprowadzaj to regularnie – co najmniej raz na 6 miesięcy. Najlepiej zastosuj specjalny odkurzacz z małą szczoteczką w okrągłej formie. Potem wyczyść obudowę sprzętu od zewnątrz. Wykorzystaj do tego wodę z cytryną czy z octem.
Jak działa kuchenka mikrofalowa?
Mikrofalówka wolnostojąca zmienia pobieraną z gniazdka elektryczność w elektromagnetyczne promieniowanie, które podgrzewa żywność. Polega to na tym, że fale elektromagnetyczne wchłaniane są przez żywność. Wówczas w drgania rotacyjne wprawia się cząsteczki wody, które powodują tarcie. W ten sposób żywność robi się ciepła. Przy tym możliwa jest regulacja mocy. Im wyższa moc, tym szybsza obróbka żywności. Dzięki obracaniu się talerza w środku komory żywność jest jednolicie podgrzana. Dobrze, aby fale nie przedostawały się na zewnątrz. Zatrzymują je drzwiczki z siateczką z metalu, które wyróżnia się małymi otworami.
Jaki jest koszt stosowania mikrofalówki?
Warto wiedzieć, że mikrofalówka o mocy 1000 W zużywa w ciągu 60 minut 1 kWh elektrycznej energii. W związku z tym cena mikrofalówki 0,50 złotych za 1 kWh wynosi 1 złotych za każde 60 minut użytkowania. Wychodzi na to, że kuchenka mikrofalowa nie jest droga w eksploatacji. W przypadku częstego wykorzystywania jej na przykład w gastronomii właściciel firmy zapłaci za użytkowanie około kilkudziesięciu złotych.
Czego nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej?
Nie wszystko nadaje się do podgrzewania w mikrofali. Przykładem mogą być jajka, które mogą w trakcie odgrzewania wybuchnąć. Wszystko dlatego, że zawierają wodę, która przez podgrzewanie zaczyna parować. Wtedy energia musi się jakoś wydostać. Równie niewskazane jest podgrzewanie warzyw:
- selera,
- szpinaku,
- buraków.
Dzięki temu uniknie się wydzielania rakotwórczych nitrozamin. Niezalecane jest także wkładanie świeżych winogron czy mięsa do rozmrażania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana