Materiał Partnera

Grawitacyjna, półautomatyczna czy automatyczna — jaką krajalnicę do wędlin wybrać?

Grawitacyjna, półautomatyczna czy automatyczna — jaką krajalnicę do wędlin wybrać?

Krajalnice do wędlin to obecnie obligatoryjne wyposażenie stoisk mięsnych w sklepach spożywczych oraz różnych lokali gastronomicznych. Krajalnice służą do krojenia żywności w plastry i wykorzystywane są głównie do wędlin i serów. Grubość plastrów można dopasować do określonych wymagań i rodzaju produktu. Krajalnice to proste i ergonomiczne urządzenia, dzięki którym praca przebiega w sposób maksymalnie wydajny.

Rodzaje krajalnic do wędlin

Dostawcą wyposażenia sklepów jest firma IGLOOTECHNIKA, w której asortymencie dostępne są trzy najpopularniejsze rodzaje krajalnic:

  • Grawitacyjne – wykorzystują zasady grawitacji, co oznacza, że nie ma potrzeby dociskania produktu w czasie krojenia;
  • Automatyczne – samodzielnie kroją żywność w plastry, które układają w stosy. Istnieje możliwość ich programowania;
  • Półautomatyczne – charakteryzują się precyzją i szybkością działania, a użytkownik ma kontrolę nad przebiegiem procesu.

Najważniejsze cechy dobrej krajalnicy to szybkość i niezawodność, a także bezpieczeństwo użytkowania. Krajalnica powinna być prosta w obsłudze i dostosowana do specyfiki pracy oraz łatwa w utrzymaniu w czystości, co pomoże wywiązać się z obowiązujących wymogów sanitarnych.

Którą krajalnicę wybrać?

Najczęściej kupowane krajalnice do wędlin to krajalnice grawitacyjne, które są bardzo bezpieczne dla użytkownika – osoba obsługująca urządzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z ostrzem. Dzięki wykorzystywaniu sił grawitacji przy krojeniu nie ma potrzeby używania dużej siły, ponieważ produktu nie trzeba dociskać. Samo urządzenie jest tak skonstruowane, że nie brudzi się intensywnie, a więc utrzymanie krajalnicy w czystości jest niezwykle proste. Resztki gromadzą się bowiem w jednym miejscu i nie przylegają do poszczególnych elementów maszyny. Zaletą krajalnic grawitacyjnych jest atrakcyjna cena zakupu. Modele te sprawdzą się w mniejszych sklepach i restauracjach.

Droższe krajalnice automatyczne z kolei pracują w sposób samodzielny, bez konieczności ingerencji w proces krojenia ze strony użytkownika. Nie ma potrzeby sprawdzania ilości plastrów, ponieważ maszyna pokroi ich dokładnie tyle, ile zostanie zaprogramowane. Są niezastąpione w supermarketach i zakładach zbiorowego żywienia. Osobną kategorię stanowią krajalnice półautomatyczne, które wymagają dozoru użytkownika i zwykle wyposażone są w licznik ilości plastrów w trybie ręcznym i automatycznym. Po zrealizowaniu określonej ilości krajalnica wyłącza się samoczynnie. Świetnie sprawdzi się w sklepach i firmach cateringowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję