Dlaczego zużyty sprzęt chłodniczy stanowi zagrożenie dla człowieka?
Wiele mówi się o szkodliwości elektroodpadów dla środowiska naturalnego. Co roku do utylizacji trafiają setki tysięcy zużytych lodówek i zamrażarek, ale tylko część z nich jest ponownie przetwarzana. Stary sprzęt chłodniczy to nie tylko zagrożenie ekologiczne. Użytkowanie przestarzałej lodówki we własnej kuchni może być niebezpieczne. Dlaczego zużyty sprzęt chłodniczy stanowi zagrożenie?
Czy przestarzała lodówka może być przyczyną pożaru?
Niewiele osób wie, że nie tylko kuchenki i piekarniki stanowią zagrożenie pożarowe. Przyczyną mogą być również lodówki. Niebezpieczna jest sytuacja, kiedy między plecy lodówki a ścianę dostaną się różnego rodzaju przedmioty, ponieważ mogą ulec zapłonowi. Ponadto w przypadku wszystkich innych urządzeń elektrycznych, groźne są zwarcia. Również przeciążona lodówka jest potencjalnie niebezpieczna.
Przeczytaj również: Najciekawsze funkcje dodatkowe nowoczesnych lodówek
Tylna ścianka lodówki oddaje ciepło na zewnątrz i konieczne jest zapewnienie przestrzeni na wentylację w tym miejscu. Wolna przestrzeń jest ważna również dlatego, żeby zniwelować ryzyko zwarcia i uwięźnięcia łatwopalnych przedmiotów. Niebezpieczeństwo zwarć jest jednak większe w systemie oświetlenia starych lodówek. Starszym urządzeniom grozi dodatkowo przeciążenie kompresora. Warto pamiętać, że stare lodówki zużywają bardzo dużo energii, ale próby uczynienia ich oszczędnymi poprzez okładanie styropianem są bardzo niebezpieczne. Lepiej sprawdza się wymiana chłodziarki na nowszą. Obecnie odbiór zużytego sprzętu AGD w Warszawie, a także w mniejszych miejscowościach nie stanowi problemu. Zajmują się tym wyspecjalizowane firmy, które nie tylko zabierają kłopotliwe urządzenia, ale dbają o ich recykling.
Przeczytaj również: Na czym polega naprawa AGD?
Czy czynnik chłodzący w starych lodówkach jest niebezpieczny?
Posiadacze starych lodówek często zastanawiają się, czy znajdujący się w nich czynnik chłodzący może stanowić zagrożenie. To zależy od rodzaju chłodziwa. Dawniej jako czynnik chłodzący stosowano toksyczny amoniak, chlorek metylu lub dwutlenek siarki. Lodówki wyprodukowane przed 2000 rokiem zawierają CFC, czyli chlorofluorowęglowodór. Substancje te rozkładają warstwę ozonową. Po 2000 roku na rynku pojawiło się coraz więcej lodówek wypełnionych mieszaniną propanu i butanu lub czynnikiem R134a. To znaczy, że nowe urządzenia są bezpieczne nie tylko dla użytkowników, ale również dla środowiska. Wśród klientów firmy utylizacyjnej Ago Recykling nie brakuje osób prywatnych i instytucji, które pozbywają się nieodpłatnie potencjalnie niebezpiecznego sprzętu AGD. Podkreślany jest fakt, że załadunek ciężkich urządzeń jest po stronie odbierającego.
Przeczytaj również: Na jakich zasadach można skorzystać z serwisu pogwarancyjnego AGD?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana